Ρένα Δούρου: Γιατί η μνήμη κατακτιέται μέσα από την Ιστορία. Την Πέμπτη η παρουσίαση του νέου βιβλίου της. @renadourou



7396341F-EA2E-491B-9E7A-15B01C875505«Αυτή η μικρή συλλογή των χαιρετισμών στις εκδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών υπηρετεί δύο στόχους: αφενός την ευαισθητοποίηση και αφετέρου την ενεργοποίηση των πολιτών, και ειδικά των νέων, για να περάσουμε από τις επετειακές εκδηλώσεις στην κατάκτηση της Μνήμης μέσα από τη Γνώση της Ιστορίας».





Με τα λόγια αυτά προλογίζει το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Πέντε ομιλίες για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων» η Ρένα Δούρου.


Πρόκειται για τις ομιλίες που εκφώνησε η περιφερειάρχης Αττικής από το 2015 έως το 2019, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος – μια ημέρα που επισήμως καθιερώθηκε στη χώρα μας από το 2004. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης αναλαμβάνουν κάθε χρόνο η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής. Το βιβλίο της Ρένας Δούρου προλογίζουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν.


    «Πλέον, στον 21ο αιώνα, αναμετριόμαστε με το κομβικό γεγονός που σημάδεψε τον προηγούμενο αιώνα, επιβάλλοντας σήμερα τον στοχασμό ή και τον αναστοχασμό για τις συνθήκες που επέτρεψαν να λάβει χώρα το ανείπωτο, το αδιανόητο: την παθητικότητα, την αδιαφορία, τη συνεργασία τόσο των Γερμανών όσο και των κατακτημένων πολιτών», γράφει η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας:


 «Και τούτο υπό το πρίσμα του σημερινού, τοξικού περιβάλλοντος, όπου οι ψευδείς ειδήσεις ταξιδεύουν γρηγορότερα και γίνονται περισσότερο πιστευτές από τις αληθινές και όπου η παραπληροφόρηση καθίσταται τμήμα μιας συνειδητά παραχαραγμένης και διαστρεβλωμένης πραγματικότητας που υποσκάπτει τη Δημοκρατία».
 


«Πρόκειται για έναν άκρως επικίνδυνο συνδυασμό, που προσφέρει νέες δυνατότητες στους αρνητές του Ολοκαυτώματος για να οικοδομήσουν μια νέα κανονικότητα του Κακού, πλήττοντας τις αξίες του Διαφωτισμού, τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης», συνεχίζει η ίδια.

«Εχουμε υποχρέωση, απέναντι στα θύματα και τις οικογένειές τους αλλά και απέναντι στις νέες γενιές, να πάρουμε θέση. Να “μεροληπτήσουμε” υπέρ της Αλήθειας, να παλέψουμε για να μεταλαμπαδεύσουμε τη Γνώση: γιατί τίποτε δεν είναι δεδομένο και τίποτε δεν χαρίζεται», καταλήγει η κυρία Δούρου στον πρόλογό της.

«Μια πολύτιμη ψηφίδα στο μωσαϊκό»

Για «πολύτιμη ψηφίδα στο μωσαϊκό της Μνήμης και της Ιστορίας» κάνει λόγο στην εισαγωγή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τονίζει την ανάγκη «διαρκούς εγρήγορσης» για την «Ιερή Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος», ειδικά, μάλιστα, σήμερα, σε μια περίοδο κατά την οποία «επιβάλλεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση ώστε, με πνευματικό και ηθικό εφόδιο την καλή γνώση των τότε συμβάντων και κυρίως των αιτιών που τα προκάλεσαν, να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση της Μνήμης αλλά και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν θα μετατραπεί, ποτέ ξανά, σε “σκοτεινή ήπειρο”, σύμφωνα με το ομότιτλο βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ, στο οποίο περιγράφεται η πολιτική ιστορία της Ευρώπης κατά τον 20ό αιώνα».

 Ο ίδιος προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, “ιστορικού αναθεωρητισμού” ακούγονται σήμερα όλο και πιο δυνατές. Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό και άκρως επικίνδυνο πολιτικό τους “αφήγημα”, με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί».

«Εχει συνειδητοποιηθεί εκ νέου ότι συνέβη»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, παρατηρεί ότι «τα τελευταία χρόνια έχει συνειδητοποιηθεί εκ νέου το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας και η σημασία της μνημόνευσης των Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους, και θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στο πρόσωπο της κυρίας Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, καθώς επίσης για τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την κυβέρνηση της Ελλάδας, που με σταθερή προσήλωση προάγουν την εκπαίδευση και τη μνήμη σχετικά με όσα συνέβησαν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή». «Το καθήκον της μνήμης είναι επίσης καθήκον της γνώσης και καταγραφής της πληροφορίας, κι αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό δεδομένων των πρόσφατα αυξανόμενων περιστατικών ξενοφοβίας και αντισημιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», προσθέτει ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

«Για να μην ξεχαστούν…»

Απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Ρένας Δούρου στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος του 2019 «Για να μην ξεχάσουμε. Για να μην ξεχαστούν»: «Γιατί “οι λέξεις είναι ανίσχυρες όταν έρχονται αντιμέτωπες με τον όλεθρο· είναι φτωχές, αξιολύπητες και πολύ εύκολα παραχαράσσονται”, όπως παρατηρούσε ο Ααρον Απελφελντ που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες. Με αυτή την παρακαταθήκη πρέπει να αναμετρηθούμε.

Με τον αγώνα και την αγωνία να κερδίσουμε το στοίχημα ζωής των σελίδων μνήμης. Σελίδων μνήμης του πολιτισμού, σελίδων της αλληλεγγύης, σελίδων της συνύπαρξης, της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας. Σελίδων της ανθρωπιάς. Σελίδες της Μνήμης, όχι ως πεπερασμένο παρελθόν, αλλά ως παρόν. Και ως μέλλον.

Για να γίνουν οι σελίδες μνήμης του χθες, σελίδες ζωής του δικού μας αύριο, για να γράψουμε εμείς αυτές τις σελίδες, χωρίς τον φόβο της φρίκης. Για να κάνουμε πραγματικότητα την παρότρυνση: “Μόνο θυμήσου. Γιατί με τη μνήμη μας τιμούμε τον θάνατό τους και τους σώζουμε από το να πεθάνουν πάλι – στη λήθη”. Για να αποτρέψουμε να γίνουν κανονικότητα η άγνοια και η φαιά λαίλαπα. Για να μην ξεχάσουμε. Για να μην ξεχαστούν. Δεν θα ξεχαστούν, λοιπόν.

Παρουσίαση στις 9 Μαΐου

Το βιβλίο της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, με τίτλο «Πέντε ομιλίες για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, παρουσιάζεται αυτή την Πέμπτη, 9 Μαΐου, στο «Polis Art Café» (Πεσματζόγλου 5, Στοά του Βιβλίου), στις 19.30. Για το βιβλίο, το οποίο προλογίζουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, και ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, Ρεούβιν Ρίβλιν, θα μιλήσουν οι Μάριος Σούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και ο Αντώνης Λιάκος, ιστορικός – Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης Ιωάννα Μαυρέα.

  Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 100 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 5 Μαΐου 2019.    

Σχόλια